Intro

Wat is de Cloud? Wat is Google Fotos?

Spijts onze oude gewoonte alles te willen lokaal bewaren (opslaan) zijn de moderne smart devices (gsm/tablet/...) daar eigenlijk niet meer voorzien. En zeker nu meer en meer surfvolume standaard bij uw abonnement zit. Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van de Cloud.

Cloud service is een methode waarbij je data wordt gestockeerd in de Cloud (wolken). In de Cloud is een ander woord voor server die ergens ter wereld staat en waarop je data wordt gebackuped.

Een goede en betrouwbare Cloud service is Dropbox.
Dropbox gratis geef je 2GB in data opslagruimte. Wil je meer dan hoeft niet te betalen bijvoorbeeld 9,95€ voor 1 Terrabyte data.

Het werkt heel eenvoudig stockeert je foto’s en andere documenten is in de Cloud en zijn beschikbaar op alle toestellen die je waarop je ook Dropbox installeert onder het zelfde e-mailadres en is heel eenvoudig om je foto’s en andere documenten van je telefoon naar je pc of laptop te brengen en omgekeerd.

Een gratis systeem is Google foto’s. Hier is de opslag enkel voor foto’s en fimpjes onbeperkt. Alle foto’s van je toestel gsm dus worden gemaakt hebt naar Google foto’s en zijn beschikbaar op je pc let zoals bij Dropbox behalve bij Google foto’s blijven die in de Cloud staan en worgen niet gedownload op je pc je hoeft er dus vanuit de Cloud ook nog eens te downloaden op je pc indien je zo lokaal wilt stockeren. En derde mogelijkheid is iCloud. De laatste twee dus Google foto’s en iCloud dumpen of op je zoals je het wilt zeggen je foto’s automatisch naar de Cloud dus je neemt foto en binnen enkele seconden wordt deze ook gekopieerd naar de cloud.

In deze reeks workshops gaan we beide systemen en de iCloud bespreken en aan de hand van video ook de werking tonen.

Persoonlijk heb ik de drie systemen in gebruik.
Van de drie systemen gebruik ik Dropbox zo goed als altijd de andere twee gebruikt meer als extra back-up.
Ik ben het nu gewoon om na het nemen van een aantal foto’s deze te dumpen naar de Cloud en te wissen op mijn telefoon. Door deze gewoonte aan te nemen bespaar je veel ruimte op je telefoon waardoor de werking aangenaam blijft. De foto’s echter blijven ten allen tijden beschikbaar voor gebruik je hoeft enkel internet verbinding contact te maken met de Cloud en je kunt je Foto’s terug zien of terug plaatsen op je telefoon indien je zo lokaal zal nodig hebben.

Ik hoop dat deze korte workshops nuttig voor u zijn. Feedback is altijd welkom.

Werken met de Cloud bespaart u veel kopzorgen in het geval telefoon het begeeft of verloren zou raken.

Installatie en gebruik

Je dient wel te beschikken over een gmail account, da's een vereist. Heb je deze (nog) niet kijk dan naar één van onze workshops over de aanmaak van een gmail account.

Heb je deze wel al, lees dan verder.

  1. Ga naar de App store (iPhone) / Play store (Android)  en zoek naar Google Photo app, en installeer deze.  Het icon logo
  2. Open de app en ga naar het Menu bovenaan
  3. Klik op wieltje rechts en kies dan
      
  4. vink dan aan
  5. Je bestaande foto's/video's worden nu geupload naar Google Fotos cloud, en alle nieuw gemaakt worden vanaf heden automatisch geupload, let wel of je aanstipt wel of niet gebruik te maken van mobile data voor de upload, kies je enkel wifi dan zullen de foto's uiteraard enkel geupload worden als je geconnecteerd bent op een wifi netwerk.
  6. Open de app uit zekerheid nog even om te kijken of alles upload is voor je deze van je telefoon verwijderd !!
  7. Vanop een windows pc / Mac type je in google. Photos google, je klikt op de link (De link) en al je foto’s zijn daar te zien. Ze staan echter NIET lokaal opgeslagen op je pc maar je kan ze wel downloaden.

Op deze manier heb je geen telefoon nodig met een massa geheugen, je foto/video staan veilig opgeslagen, en zijn vooral van overal bereikbaar op ieder toestel verbonden met je google account. Gratis en onbeperkte opslag het kan niet beter.

Heb je vragen, suggesties? Laat het ons weten, we horen graag van U.