Heb ik nu een nieuwe iPhone nodig?

De vraag die iedereen stelt ... moet ik nu veranderen?

Heb je nog een iPhone 4 serie of een iPhone 5, 5c dan is het volgens ons wel tijd om een nieuwe iPhone te kopen, omdat deze geen iOS updates meer krijgen. Je oudere toestel kun je verkopen, inruilen of weggeven aan iemand die niet de nieuwste iPhone nodig heeft, of de kleine in de familie.

Je hebt nu een iPhone 5s wat nu? De iPhone 5s maakte destijds flinke sprongen vooruit: goede 4G-ondersteuning voor alle netwerken, Touch ID, betere frontcamera. Ben je happy met je toestel, dan is er nu geen reden om te upgraden, want je de iPhone 5s is geschikt voor iOS12 en bovendien houdt Apple in iOS12 extra rekening met de performance van oudere toestellen.

De belangrijkste reden om toch te willen overstappen is dat je een groter scherm wilt. In dit geval is een iPhone 7 kopen een voor de hand liggende keuze zeker budgettair gezien. Wil je echt in één keer voorop lopen, dan kun je uiteraard ook de iPhone X kopen (alhoewel zie onze vergelijk tussen de 8 en de X.

Je hebt nu een iPhone SE wat doe ik? Je bent het kleine scherm zat en soms wil je ook wel eens wat groters dan de iPhone SE. Overstappen naar een nieuwere iPhone is dan een prima keuze. Als je de overstap maakt naar de iPhone8 of X, profiteer je niet alleen van een groter scherm, je pakt dan ook meteen 3D Touch en draadloos opladen mee.

Is draadloos opladen niet een must of je bent bereid met een upgrade kit te werken (zoals wij verkopen) en ben je op zoek naar iets goedkopers, dan is de iPhone 6s of iPhone 7 een goede optie. Dit is het moment om voor een lagere prijs een snelle en goede iPhone te scoren.

Je hebt nu een iPhone 6, 6 Plus, 6s of 6s Plus, nu wordt het moeilijk. Overstappen? Als je vorig jaar een extra jaartje hebt gewacht omdat je vond dat de iPhone 7 toch niet zo vernieuwend was, dan zit je nu helemaal goed.

De iPhone 8 serie heeft voor jou namelijk behoorlijk wat vernieuwingen, zoals draadloos opladen en snelladen, betere waterbestendigheid, nieuwe kleuren en een veel snellere processor. Heb je nog een iPhone 6, dan krijg je ook 3D Touch en andere vernieuwingen die in de tussenliggende generaties zijn toegevoegd.

Wil je een zo groot mogelijke sprong maken qua nieuwe mogelijkheden? Kies er dan voor om een iPhone 8 of X, zodat je kunt genieten van het prachtige OLED-scherm en Face ID. Omdat er zoveel is veranderd, raden we aan om meteen de sprong te maken naar één van de nieuwe topmodellen te maken, maar als je wat krapper bij kas zit is de iPhone 7 natuurlijk ook prima.

Je hebt nu een iPhone 7 of iPhone 7 Plus? Overstappen? In principe kun je voorlopig nog prima vooruit met een iPhone 7!

De upgrade die je krijgt als je kiest voor een iPhone 8 is zeer beperkt. Je kunt genieten van een snellere processor, een vernieuwd design met een glazen achterkant en draadloos opladen, maar daarmee ben je er wel.

De overstap naar de iPhone X is wat dat betreft al interessanter als je graag voorop wilt graag lopen, omdat je een top toestel krijgt met een nieuwe design, een groot scherm en Face ID. Als je een iPhone 7 Plus hebt, moet je er wel rekening mee houden dat het scherm van de iPhone X kleiner is.

Andere punten waarop je kunt letten (maar dit is een puur persoonlijk keuze van de gebruiker)

Er zijn nog veel meer redenen waarom je aan een nieuwe iPhone toe bent. Hieronder bespreken we er een aantal: van een groter scherm tot een betere camera of nieuwe functies zoals draadloos opladen.

1. Je wilt een groter scherm

Ben je toe aan een groter scherm en heb je nu een iPhone 4/4s of iPhone 5/5c/5s, dan heb je eigenlijk meerdere opties, waarbij vooral het formaat telt. Wil je een toestel dat nog goed vast te houden is, dan kun je de iPhone 8 met 4,7-inch scherm kiezen, maar het voorgaande model iPhone 7 kopen is ook nog aantrekkelijk. Die kun je momenteel voordeliger kopen en dit model zal de komende jaren nog gewoon iOS updates krijgen.

De iPhone 6s kan een optie zijn je toch wilt upgraden naar een groter scherm, maar niet te veel geld wilt uitgeven. Je profiteert dan van vernieuwingen zoals 3D Touch en de verbeterde camera. Wil je nóg groter, dan zijn er ook de Plus-modellen van de genoemde toestellen. Die zijn voorzien van een 5,5-inch scherm.

Heb je al een iPhone 6, 6S of 7, dan kun je de iPhone X om de beschikking te krijgen over een grote scherm, zonder dat het toestel zelf heel veel groter is.

2. Je hebt een brakke batterij

Batterijen gaan na verloop van tijd achteruit; daar valt niets aan te doen. Is jouw batterij ook binnen no-time leeg, dan kun je twee dingen doen: een nieuwe iPhone kopen of de batterij laten vervangen. Dat laatste is nog niet eens zo’n gekke optie, want het kost tegenwoordig maar 25 € en dat is goedkoper dan het verlies wat je moet nemen als je je huidige iPhone wilt gaan verkopen. Toch is er een belangrijke reden om toch voor een nieuw toestel te kiezen: je kunt de batterij wel laten vervangen, maar de processor niet. Is jouw toestel niet meer vooruit te branden, dan zit er maar één ding op: naar de winkel!

3. Je wilt draadloos en sneller opladen

Wil je draadloos opladen, dan moet je overstappen naar de iPhone 8  of de X. Alleen deze modellen zijn voorzien van de glazen achterkant en de interne componenten die nodig zijn. Je kunt altijd bij de andere modellen opteren voor de upgrade kit zoals wij verkopen

4. Je wilt 3D Touch, Touch ID en NFC

Heb je een aantal generaties overgeslagen, dan zul je tussentijdse vernieuwingen zoals 3D Touch, Touch ID en NFC zijn misgelopen. Apple heeft vanaf de Iphone 5s een  Touch-Id vingerprint scanner en een NFC-chip ingebouwd. Daarmee kun je makkelijker je toestel beveiligen met je vingerafdruk. In de iPhone X heeft Apple dit vervangen door gezichtsherkenning, maar dat is natuurlijk geen noodzakelijke functie. Alle andere iPhones zullen de komende jaren nog gewoon Touch ID houden. Het biedt vooral gebruiksgemak en werkt in allerlei apps.

Met NFC in de iPhone kun je momenteel nog niet zoveel doen (behalve Apple Pay), eigenlijk een grote tekortkoming van Apple.

5. Je wilt een betere camera

Sinds de iPhone 4s zit er een 8-megapixelcamera in de iPhone. Bij de iPhone 6s stapte Apple over naar 12-megapixel en dat is bij de iPhone 8 nog steeds het geval. Maar er is intern wel heel veel verbeterd aan de camera. Megapixels zeggen namelijk niet alles. Apple heeft bij nieuwere generaties steeds verbeteringen in het lenzensysteem, de software, de beeldstabilisatie en de belichting doorgevoerd, waardoor elke nieuwe iPhone ook een veel betere camera heeft. Zo werd bij de iPhone 6 Plus optische beeldstabilisatie toegevoegd, bij de Iphone 8 Plus en iPhone X in beide camera’s (telefoto en groothoek) is toegepast. Op de iPhone 8 en iPhone X heb je ook Apple’s nieuwe Quad-LED True Tone-flitser met een lagere sluitersnelheid zodat je foto’s bij matig licht nog mooier worden. Je hebt ook meer opties om 4K en slow motion te filmen. Een van de mooiste toevoegingen vinden we de portretfunctie, waarmee je niet alleen mensen kunt fotograferen.

6. Je wilt een snellere processor, 4G en Wi-Fi

De iPhone 7 had een 64-bit dual-core A10 Fusion-processor en dat was de snelste iPhone van die tijd. Met de iPhone 8, 8 Plus en X voert Apple de snelheid nog verder op, met 6 kernen en een ingebouwde chip voor intelligente functies. Alles werkt supersnel, ook als je nieuwe functies zoals augmented reality wilt proberen. Wat 4G betreft ondersteunt de iPhone alle 24 LTE Advanced frequentiebanden, waardoor je overal ter wereld supersnel kunt internetten, tot een snelheid van 450 Mbps. Sneller dan je netwerk thuis waarschijnlijk. Ook zijn er inmiddels ontwikkelingen op het gebied van Wi-Fi geweest: de iPhone 5, 55c en 5s  kunnen alleen verbinding maken met 802.11n Wi-Fi-netwerken. Wil je sneller, dan heb je minstens een iPhone 6 nodig met 802.11ac op de 5GHz-band en een maximale snelheid 433 Mbps. Bij de iPhone 6s en nieuwer kun je dankzij MIMO een nog veel hogere snelheid van 866 Mbps halen.

7. Je wilt meer opslag en een ‘nieuw’ design

Voorheen koos Apple voor 16GB en 32GB als instapmodel van de nieuwe toestellen. Misschien loop jij nog rond met zo’n toestel met relatief weinig opslag en is het hoog tijd voor wat meer. 64GB opslag is dan ideaal voor de meeste mensen. Ben je een intensieve gebruiker, dan kun je bij de iPhone 8 en X ook kiezen voor 256GB.

Wil je een toestel dat er ook op het oog nieuw uitziet, dan is de iPhone X natuurlijk een aanrader, daarmee introduceert Apple voor het eerst in drie jaar een compleet nieuw design. Met een scherm dat zich over de hele voorkant van het toestel uitstrekt, de opvallende notch bovenin het scherm, een glazen achterkant en glimmende zijkant. Je kunt hem krijgen in de kleuren zilver en spacegrijs.

De iPhone 8 en 8 Plus zien er zonder hoesje echter ook ‘nieuw’ uit. Ze hebben namelijk een glazen achterkant, waarvan de kleur verandert als het licht er anders op valt. De glazen achterkant is nodig om draadloos te kunnen opladen, wat trouwens ook dwars door hoesjes heen werkt. Ben je toe aan een toestel dat er niet uitziet als z’n drie voorgangers, dan zit je dus ook goed met de iPhone 8. Je kunt kiezen uit goud, zilver en spacegrijs.

Moraal van dit alles - Heb je nog een iPhone 5 of 5C, ja een nieuwe iPhone is aan te raden, welke? Heb je centjes een iPhone 8, heb je minder buget een 6s of 7 is best nog ok. Persoonlijk ben ik van een iPhone 6 overgestapt naar een 6s en meer hoeft voor mij niet.