VOIP

Wat is Voice Over IP

Wat is het? Voor wie is het?

Meer info? Zie onze website

Wat is VoIP en wat kun je ermee?

VoIP telefonie wordt ook wel internetbellen genoemd. Internetbellen ken je van diensten als Skype, waarbij je de software installeert op je computer of smartphone om gratis te bellen via internet.
Skype is alleen niet hetzelfde als bellen met een VoIP telefoon.

In dit artikel leg ik je uit wat VoIP inhoudt, wat je ermee kunt, wat je er voor nodig hebt en in welke situaties een VoIP telefoon handig is om te gebruiken.

Wat is VoIP

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, oftewel bellen via internet. Bij VoIP bel je niet meer via een analoge of digitale (ISDN) lijn, maar via internet.
Een belangrijk verschil tussen digitaal bellen en internetbellen is dat digitale telefonie is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk, waardoor je met deze aansluiting telefoonnummers opbelt.
Net zoals je bij een analoge lijn zou doen. Bij internetbellen bel je daarentegen naar IP adressen. Ook de gesprekskwaliteit bij VoIP telefonie is beter dan bij digitaal of analoog bellen.

Voor- en nadelen van VoIP

Met VoIP bel je naar contacten over de hele wereld. Dit doe je tegen een lager vast maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Met VoIP is het naast bellen ook mogelijk om andere vormen van communicatie op 1 apparaat te bundelen. Denk hierbij aan je voicemail en e-mail. Daarnaast heb je de keuze om deze verbindingen te versleutelen, wat afluisteren moeilijk maakt. Naast deze voordelen zijn er ook nadelen aan VoIP. Aangezien VoIP apparatuur elektrisch is, ligt bij een stroomstoring ook je telefoonverbinding eruit. Dit probleem komt niet bij een analoge verbinding voor.

Wanneer gebruik ik VoIP?

Zakelijke telefonie VoIP

VoIP wordt vaak voor zakelijke telefonie gebruikt, omdat het verschillende zakelijke voordelen met zich meebrengt. Zo sluit je een VoIP telefoon en een laptop op een poort aan, waardoor je minder bekabeling in je bedrijfspand hebt. Daarnaast kan je een onbeperkt aantal gesprekken via VoIP voeren over één netwerkverbinding. Dankzij het gebruik van IP adressen bel je overal waar je internet hebt. Wil je verhuizen met je bedrijfspand of een extra vestiging openen? VoIP is schaalbaar, wat inhoudt dat je de verbinding gemakkelijk uitbreidt of verspreidt.

Wat heb ik nodig voor VoIP?

Om te internetbellen met een VoIP telefoon heb je een SIP account nodig. Je krijgt dan een speciaal telefoonnummer dat enkel werkt bij IP telefonie. De mogelijkheden die je hiermee hebt, zijn afhankelijk van de provider. Heb je al een vaste telefoon waarmee je wilt internetbellen? Dan is het mogelijk om een VoIP abonnement af te sluiten. Bij een VoIP abonnement krijg je een kastje waarop je een analoge telefoon aansluit.

Let op: voor het gebruik van VoIP heb je ofwel een speciale VoIP telefoon met een SIP account of een speciaal kastje van je provider nodig.

Wat hebben wij zelf in gebruik?

Wij zelf hebben geen telefoontoestel maar gebruiken iphone's en ipad's die wij als telefoontoestellen gebruiken, daarmee zij we niet locatie gebonden, en kunnen we perfect doorschakelen van de ene extensie naar de andere indien gewenst. Wij draaien de centrale op een eigen server die we zelf beheren, zodat we ook geen derde partij nodig hebben, ook naar privacy toe.
Wij kunnen perfect helpen bij het opzetten van dergelijke telefoon centrale al dan niet met verbinding naar de buitenwereld toe via SIP.

Wat kost het?

De oplossing die wij gebruiken en draaide hebben is heel wat goedkoper dan wat veel 'grote bedrijven' aanbieden en het werkt net zo goed. Onderling gratis bellen, ook video bellen kan, en bellen naar gewone nummers en zelfs internationaal bellen is heel wat goedkoper dan de klassieke maatschappijen aanbieden.

Meer informatie?

Wij tonen en helpen U graag verder met de nodige informatie en eventuele installatie van een VOIP digitale telefoon centrale en de eventuele link naar de buiten wereld.

Meer info? Zie onze website


Begrijp alles over de VoIP

Traditionele telefonie VS VoIP telefonie

Allereerst een korte samenvatting van de traditionele bedrijfstelefonie. Wanneer u iemand belt buiten uw bedrijf, vormt u het nummer op uw telefoon, die het naar uw telefooncentrale doorstuurt. Vervolgens gebruikt deze uw traditionele telefoonlijn om de oproep naar de PSTN (het openbare inbeltelefoonnet) te routeren en de telefoon van uw correspondent te bellen.

klassieke telefoonverbinding

Met de komst van VoIP-telefonie verdwijnen de telefooncentrale en de telefoonlijn en worden ze vervangen door IP-telefoons (die verbinding maken met uw computernetwerk), door uw Internetverbinding en een virtuele telefooncentrale in de Cloud. Het is op het niveau van de Cloud dat de verbinding met de PSTN tot stand wordt gebracht.

Opmerking: Dit is de reden waarom “VoIP-telefonie” ook “Cloud-telefonie”' kan worden genoemd.

Verschil tussen klassiek en voip

Wanneer u iemand buiten uw bedrijf belt, vormt u zijn nummer op uw IP-telefoon en stuurt u het naar uw Cloud telefooncentrale. Deze stuurt dan de oproep naar het PSTN (het openbare inbeltelefoonnet) en doet de telefoon van uw correspondent rinkelen.

Dit model is veel eenvoudiger in te stellen:
We herinneren u eraan dat u alleen een Internetverbinding en een IP-telefoon nodig hebt om uw gesprekken te kunnen voeren en ontvangen.
Het enige waar u moet aan denken is het aansluiten van uw IP-telefoon op uw computernetwerk.

Wat zijn de voordelen van VoIP voor de bedrijven?  VoIP biedt aanzienlijke voordelen voor elke organisatie die streeft naar uitmuntendheid in termen van kostenbesparing, flexibiliteit en productiviteit.

Kostenbesparing: VoIP is vanuit financieel oogpunt zeer voordelig. Inderdaad, zoals we zojuist hebben gezien, is het voor bedrijven niet langer nodig om telefoonlijnen te huren of een telefooncentrale te kopen of te huren. Maar dat is nog niet alles. Dankzij VoIP is de prijs van de gesprekken ook veel lager dan de tarieven die door traditionele operators worden aangerekend. Het is niet uitzonderlijk dat sommige gesprekken 100 maal goedkoper zijn!

Meer info? Zie onze website


Klik op de Agenda

bekijk-ons-youtube-kanaal

%d bloggers liken dit: