Wat is een QR code?

Waarvoor dient het?

Informatie

QR staat voor ‘Quick Response’.
Een QR-code is een vierkante, geblokte barcode die ingescand kan worden met een smartphone.

Dit met speciale software: een QR reader (standaard in de camera functie IOS 11).
Door de code te scannen wordt deze omgezet in tekst of je wordt direct doorverwezen naar een internetadres. Ondanks het feit dat bij ons de QR codes nog niet zo lang voorkomen, is de techniek toch al vrij oud. In 1994 ontwikkelde het Japanse bedrijf Denso-Wave de tweedimensionale streepjescode.

De aanleiding hiervoor was de autofabrikant Toyota, waarvan Denso een toeleverancier is. Toyota wenste een betere manier om onderdelen te identificeren. Daarop ontwikkelde dochterbedrijf Denso-Wave de QR methode.

QR code tegenwoordig

In Japan kwamen mobiele telefoons met camera’s en internettoegang vrij vroeg op. Zo ontstond het idee om meer met QR codes te gaan doen. Tegenwoordig duiken QR codes op in bijvoorbeeld kranten en tijdschriften, op flyers en als stickers op lantaarnpalen of muren. Door de code te scannen met een mobiele telefoon ga je bijvoorbeeld naar een website (de QR code bevat in dit geval de link naar de website).

Hoe werkt de QR code

De werking van QR codes is vrij simpel. Het enige wat je nodig hebt om de codes te scannen is een telefoon met een camera en software die QR codes kan lezen.

De verzender van het bericht (bijvoorbeeld de fabrikant van het product of de adverteerder) maakt gebruik van een QR code generator. Die zet voor mensen leesbare tekst om in een QR code. De QR code is eigenlijk niets anders dan een opdeling in vierkantjes. Elk vierkantje is gevuld met een kleur (meestal zwart) of blanco (wit) gelaten.

Er zit een standaard structuur in de QR afbeelding om de data goed te kunnen verwerken.

QR Code scannen, hoe doe ik dit?

Er zijn veel QR code readers maar sinds Apple heet besturingssysteem heeft aangepast heeft IOS 1.1 nu in de camera een ingebouwde QR Code reader. Dus een Code lezen kan vrij eenvoudig met uw eigen telefoon.

 

Te koop uit overname

Te koop 2de hands

iPhone 6s 16Gb Grijs - met doos en toebehoren
Volledige nagezien

  • 150.00 €

iPhone 7 - 128 Gb - Zwart - met doos en toebehoren
Volledige nagezien

  • 250.00 €
Wij hebben keuze uit een beperkte voorraad 2de hands toestellen, geen refrubished of herstelde, die zo goed als nieuw zijn.

iPhone 7 - 128 Gb Goud
iPhone 7 - 128 Gb Zwart
iPhone 7 - 32 Gb Silver
iPhone 8 - 64 Gb Goud

** Volgens beschikbaar en op basis van dagprijs